Hej, możecie polecić jakieś wloskie potrawy, które możnaby podać na wigilę? lubię co roku wprowadzac jakieś innowacje, dlatego pomyslałam o jakimś włoskim specjale w tym roku. Jednocześnie najlepiej, zeby to nie było pracochlonne danie, ani nie wymagające jakichs specjalnych skladników - chyba nikt nie ma czasu biegać po sklepach 2dni przed wigilią ;) dzięki z góry
wigilia po włosku
-
Napisano 1 rok temu #
-
Hej, ja często piekę ciasto panettone, trochę podobne do naszej babki, ale moim zdaniem
dużo lepsze. Wklejam przepis według którego to robię. Mam nadzieję, że się przyda ;)Składniki
* 3 i 1/2 szklanki mąki
* 5 dag drożdży
* 10 łyżek cukru
* szklanka mleka
* kostka masła (20 dag)
* 5 żółtek
* Gałka muszkatołowa
* skórka otarta z 1 cytryny
* po 10 dag kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej
* 15 dag rodzynek
* masło do formy
* sólPrzygotowanie:
■ Drożdże wymieszać z 4 łyżkami letniej wody i odstawić na 30 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, szczyptą soli, zrobić dołek, wlać mleko i rozczyn drożdżowy, wymieszać. Odstawić na 30 min. Dodać stopione masło, szczyptę gałki muszkatołowej i żółtka. Wyrabiać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić na 6 godzin.
■ Do ciasta włożyć skórki: pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki, ponownie zagnieść.
■ Uformować kulę, przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej rulonem z pergaminu, który przedłuży ścianki formy i pozwoli babce wysoko wyrosnąć, tak aby osiągnęła charakterystyczny pionowy kształt. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
■ Powierzchnię ciasta naciąć na krzyż i piec 50 minut w temperaturze 200°C. Po całkowitym wystudzeniu zdjąć pergamin.
Napisano 1 rok temu # -
Mhmh koleżanka prosiła o jakieś proste przepisy, wydaje mi się, że pieczenie ciasta jest jednak pracochłonne. ja proponuję panierowane warzywa wystarczy pokroić warzywa w kosteczki i przygotować ciasto.
Ciasto do panierki przygotowujemy jak ciasto na naleśniki, dodając dodatkowo tylko trochę piwa. Przygotujemy je z dwóch szklanek mąki i mleka, dwóch jajek, dwóch łyżek wody i oleju, piwa i szczypty soli. Wszystko (oprócz jajek) wsypujemy do jednego garnka. Jajka rozdzielamy. Żółtka dodajemy od razu do pozostałych składników, a białka ubijamy na pianę w osobnym naczyniu. Ubitą pianę wlewamy do reszty. Do całości dodajemy trochę piwa i wszystko mieszamy. Najlepiej mikserem.
Pokrojonego w kosteczki bakłażana, cukinię lub inne warzywo obtaczamy w przygotowanym cieście. Potem smażymy całość na głębokim tłuszczu. Myślę, że to fajna potrawa, szczególnie, że nie jest tak ciężkostrawna jak wigilijne bigosy czy mięsa. Wesłoych świąt wszystkim!
Napisano 1 rok temu # -
A może zamiast tradycyjnych uszek w barszczu zastąpić je tortellini. Można je oczywiście kupić, ale myślę, że na tę specjalną okazję warto spróbować przyrządzić je samemu. A żeby było jeszcze bardziej po włosku nafaszerujemy jej serem ricotta (smaczne są też ze szpinakiem). Składników nie ma duzo:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
około 3/4 szklanki wody
50 dag sera ricotty
5 dag sera parmezan
sól,pieprz
szczypta gałki muszkatołowejZ przesianej mąki i jajek zagniatać ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę Gdy ciasto będzie miało jednolitą elastyczną konsystencję włożyć na pół godziny do lodówki. Ricottę ugnieść widelcem i wymieszać z parmezanem. Posolić, popieprzyć, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 2 mm i wykrawać kwadraty o boku ok. 3 cm. Nakładać farsz i lepić pierożki jak polskie uszka, zlepiając przeciwstawne rogi. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut.
Dołączam się do życzeń, oby wszystkie potrawy was wyszły jak należy i smakowały rodzinie ;)
Napisano 1 rok temu # -
Kochani! Dziekuję wszystkim za Wasze rady, niektóre z nich wykorzystałam m.in. ręcznie lepione tortellini ze szpinakiem bardzo smakowały ;) hitem natomiast okazały się krewetki w sosie musztardowo-curry , polecam! aha, koniecznie ostra musztarda francuska dijon, do tego dobre winko ;) pozdrawiam wszystkich!
Napisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.