Jakie miasta,oprocz tych najbardziej znanych(Rzym, Milano, Florencja, Venecja) warto zobaczyć, które najbardziej was urzekły? nie tylko kulinarnie oczywiście ;-)
Ulubione miejsca we Włoszech?
-
Napisano 1 rok temu #
-
Witam, jako że uwielbiam jeździć na nartach szczególnie polecam włoskie Dolomity i przepiękne górskie miasteczka: Madonna di Campiqlio i Pinzolo, ja w tym roku znów się tam wybieram ;)
Napisano 1 rok temu # -
Ja polecam druga strone buta: San Giovanni Rotondo, Trani, Polignano a Mare, Alberobello, Ostuni, Gallipoli, Lecce, Otranto no i oczywiscie Santa Maria di Leuca:) piekne krajobrazy, blekitne morze i wysmienita kuchnia!
Napisano 1 rok temu # -
Zgadzam się że południe jest absolutnie cudowne i wyjątkowe, ale północ wcale mu nie ustępuje. I tak, poza takimi oczywistościami jak Toskania, na pewno polecenia jest warta Liguria, a przede wszystkim niebiańskie Cinque Terre . Stamtąd pochodzi wino Schaccetra naprawdę warte polecenia. Kosztuje sporo, ale warto spróbowac, bo to rozkosz dla podniebienia...
Napisano 1 rok temu # -
Ciao! Moje ulubione miejsca turystyczne to północna i mniej skomercjalizowana część Włoch jak np. Lombardia,Veneto,Trento. Przepiekne widoki,wspaniala kuchnia i włoska goscinność :-)
Napisano 1 rok temu # -
Jest wiele takich miejsc, czesc juz z nich wymieniliscie. Co do miast, bardzo lubie Genuę, ma specyficzną -jak na tę cześć Włoch- atmosfere Poludnia ( troche przypomina mi Neapol-ale nie jest az tak brudna ). Hałas, balagan, platanina uliczek i zakamarkow, port- jest w tym jakis urok i dlatego Genue trzeba zobaczyc.
Natomiast nie polecam pobliskiej Savony - nie ma tu za wiele do zobaczenia ( pewnie dlatego, ze byla bardzo zniszczona w czasie wojny).Napisano 1 rok temu # -
Zgadzam się z każdym po trochu, we Włoszech jest tyle pieknych miejsc, że jest co zwiedzać. Z kolei ja dorzucę swój kamyczek do ogoródka i polecę miejscowość Peio w regionie Trydent-Górna. Byłem tam już kilkakrotnie, bo miejsce jest naprawdę idealne na wypoczynek. Dookoła otaczają nas przepiękne Alpy, jest spokojnie, cicho, a szlaków do pieszych wędrówek mnóstwo. Mnie najbardziej urzeka fakt, że region nie jest skomercjalizowany tak silnie, jak największe ośrodki, czy jeziora alpejskie. Zagraniczni turyści zdarzają się tam rzadko, a w przeważającej większości są turyści włoscy, choć i ich liczba nie jest odstraszająca.
Napisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.