Otwieram nowy słodki wątek ;D Piszcie jakie znacie włoskie desery, bo przecież Italia słynie nie tylko z pizzy i makaronów. ja zacznę od najbardziej znanego chyba panna cotty, które najprościej można zdefiniować jako słodką śmietankę ściętą żelatyną. Niby prosty deser, ale trzeba jednak uważać,bo zbyt duża ilość żelatyny spowoduje, że deser będzie za twardy, zbyt mała - panna cotta nie uzyska stałej konsystencji. Jej smak można urozmaicić cukrem waniliowym, toffi lub alkoholem, całość przyozdobić zaś owocami lub polewą. Osobiście uwielbiam, szczególnie z truskawkami ;P ... oby szybciej do lata ;))
Słodkości z Italiii ;)
-
Napisano 1 rok temu #
-
Nie ma co fajny temat zarzuciłaś, siedzę głodny w pracy a za oknem pada śnieg o_O ... i marzę o wakacjach w Toskanii gdzie moglbym zajadać sie moim ukochanym zabaglione, to taki kogel mogel z owocami, tylko pyszniejszy. Podstawowe składniki to żółtka jajka, włoskie wino marsala (może być też białe wino deserowe), śmietanka kremówka, cukier no i dowolne owoce. Doskonaly afrodyzjak ;DD polecam!
Napisano 1 rok temu # -
Hej, podaję przepis na pyszny deser semifreddo z serka mascarpone, choć istnieje wiele wersji tegoż deserku miodowe, toffi, capuccino... jednak klasyczne i wg mnie najlepsze jest z mascarpone, :-)
Składniki:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 25 dag sera mascarpone
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 6-7 dag startej czekolady deserowejSposób przyrządzenia:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodac ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową; ucierać, aż
powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszać ją ze sztywną pianą z białek. Połowę
kremu przełozyc do oziębionej formy keksowej, posypac czekoladą i przykryc pozostałą
masą. Wyrównać powierzchnię i przykryc folia. Wstawic do zamrażalnika na co najmniej
8 godzin. Gotowe semifreddo pokroić w plastry.
Szkoda, że nie można zamieszczać fotek, bo ślinka cieknie ;DNapisano 1 rok temu # -
Ej, no zapomnieliście o klasycznym tiramisu, hę? Szczerze mówiac nigdy nie próbowałem robic go w domu, a wiem że nie jest trudne i że można zrobić je na wiele sposobów. Znacie jakiś fajny i prosty przepis?
Napisano 1 rok temu # -
Tiramisu generalnie należy do najprostszych deserów ;) ja znam najbardziej klasyczny przepis, ale rzeczywiście mozna robić różne wariacje tiramisu
Do klasycznego tiramisu potrzebujemy:
2 paczki biszkoptów
4 żółtka + 2 białka jajek
180 g cukru pudru
400 g sera mascarpone
Pół kieliszka likieru
Szklanka bardzo mocnej kawy espresso
2 łyżki kakao
Wiórki KokosoweŻółtka z cukrem ubijamy mikserem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Osobno ubijamy białka. Do żółtek dodajemy ser mascarpone i dolewamy likier. Gdy krem zgęstnieje dodajemy zmiksowane białka i wszystko mieszamy.
Następnie każdy z biszkoptów zanurzamy w kawie i układamy je równą warstwą w formie do pieczenia. Wkładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy na wierzchu pozostałym kremem i wstawiamy go do lodówki.
Gotowe! Proste no nie ??Napisano 1 rok temu # -
Z kolei moim popisowym deserem jest ricotta z owocami, nie przejmujcie się ilością składników, bo deserek przyrządza się w 20 min i jest pyszny, przypomina mi klimat slonecznej toskanii ;))
składniki dla 4 os.40 g migdałów (bez skórki),
40 g cukru,
250 g sera ricotta,
2 żółtka,
50 g cukru pudru,
4 łyżki słodkiego wina,
4 łyżki płynnego miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
skórka starta z połówki cytryny i z połówki pomarańczy,
200 g śmietany,
paczka cukru waniliowego,
400 g malin,
1 łyżka brązowego cukru,
olej, folia aluminiowa,
ewentualnie melisa do dekoracjiPrzygotowanie:
Migdały grubo posiekać. Cukier rozpuścić na patelni. Dodać migdały. Masę rozsmarować na lekko naoliwionej folii aluminiowej. Odstawić do ostygnięcia. Ser dobrze osączyć na sicie. Żółtka z cukrem pudrem ubić przy pomocy robota kuchennego na gęstą masę. Ser, 3 łyżki wina, 4 łyżki miodu, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy wyrobić za pomocą robota kuchennego, zmieszać z masą z żółtek. Śmietanę mocno ubić, stopniowo dodawać cukier waniliowy. Śmietanę wmieszać do masy serowej. maliny, resztę wina i brązowy cukier zmiksować i przetrzeć przez sito., zmieszać z pozostałymi malinami. Krokant migdałowy pokruszyć. Krem nakładać do salaterek, polewać malinowym puree i pozostałym miodem, posypać migdałowym krokantem.
Napisano 1 rok temu # -
Hej, ja kiedys w internecie znalazłam super przepis na deser, który uzależnia : wiśnie z amaretto
(nazwy wloskiej brak :-))
1. 2 małe lub 1 duży słój kompotu z wiśni (drylowanych) przecedzić przez sito i zostawić
na nim przez 10 godzin. Potrzebne nam będą odsączone wiśnie, a nie kompot.
2. Odcedzone wisnie rozłozyć płasko na dnie foremki.
3. Ciasteczka amarettini lub amaretti (różnią się chyba tylko wielkością) rozłożyc płasko
na warstwie wiśni.
4. Ubić 1 kubek śmietany z dodatkiem lub bez cukru pudru, zależnie od upodobań połaczyc delikatnie z kubkiem serka mascarpone. Rozłożyc delikatnie na
ciasteczkach.
5. Uprazyć paczkę płatków migdałowych, posypać deser, całość posypać ciemnym cukrem
lub krokantem i wsadzic na kilka godzin do lodówki.Efekt na gościach murowany!
Napisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.