Chodzi mi oczywiście o najdziwiejsza pizzę, zaskakującą w swoim skladzie i smaku. jak dla mnie to pizza tutti frutti, która zawiera szynkę, ananasa, brzoskwinię, banana a w wersji ekstremalej także nutellę :0 jeśli chodzi o smak, to musze przyznać, że jest ona zaskakująco dobra :D ktoś mnie przebije?
podajcie przepis na najciekawszą pizze jaka jedliście
-
Napisano 1 rok temu #
-
ja jadłam raz pizze z ... plasterkami ziemaniaków i cebulą i bez sera, trudno to nazwać pizzą w sumie, ale
nawet ciekawe w smaku to było hehh
pizza z nutellą?! fuuj okropne ;PNapisano 1 rok temu # -
hej ja mam przepis na bardzo oryginalna pizze z serka homogenizowanego ze szparagami, ktorym chetnie sie podziele.
ciasto wyrabiam z 2 szkl. maki, 1lyzeczki proszku do pieczenia, 1 jajka, opakowania serka homogenizowanego, 6 lyzek oleju i soli.
Wylepione ciasto układam na blasze i smaruje sosem pomidorowym (przecier, oliwa, przyprawy). Na to nakladam przesmazone pieczarki z cebulka, nastepnie odsaczona fasolke, szparagi i ser zolty. Pieczemy w 180 stopniach tak dlugo, az boki ciasta nabiora rumianego koloru. smacznego!Napisano 1 rok temu # -
Mój pomysl na oryginalną pizzę z kurkami:
sos-250 ml gęstej,kwaśnej śmietany,
-łyżka mąki
-3 duże łyżki posiekanej natki pietruszki
-sól,pieprz
-malutki ząbek czosnku
-około pół posiekanej średniej cebulicebulę i czosnek podsmażyć na maśle,śmietanę zagotować dodać łyżkę mąki,sól,pieprz,podsmażoną cebulę i czosnek,pogotować chwilę,tak aby sos zgęstniał
dodatki-kurki(obgotowane)
-pieczarki(podsmażone na maśle)
-mozarellaNapisano 1 rok temu # -
pewnie zostane wyklęty przez niektorych pizzo-fanatykow, ale co tam ;)
podam przepis na baaardzo oryginalna pizze, bo na...chlebie tostowym. jest to of kors wersja awaryjna, ale mi tam bardzo smakuje ;)
Potrzebne beda:8 kromek chleba tostowego
8 plaster. żoltego sera
10 dkg zołtego sera Gouda
2 cebule
poł kostki masła
pieczarki,
1 puszka tuńczyka
4 pomidory
oliwki
pieprz
bazylia
olej lub oliwa z oliwekKromki chleba tostowego bez skórek posmarowac masłem, oblozyc plasterkami sera, pokrojonymi w paseczki pieczarkami, plasterkami pomidora, drobno posiekaną cebulkę, kawałki tuńczyka oliwki. Na wierzch zetrzeć żołty ser gouda , posypac listkami bazylii pokropic oliwa oliwek i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 15 minut
Sprobujcie, nie umrzecie! ;DDDNapisano 1 rok temu # -
Omg, pizza z chleba tostowego?! to zdecydowanie nie dla mnie! jednak jakies zasady musza być zachowane ;DD Ondine, twoj przepis na ciasto z dodatkiem serka homogenizowanego bardzo mi się spodobał, chętnie go zastosuję! mam nadzieję, że pizza bedzie pyszna!
Napisano 1 rok temu # -
jakiś czas temu jadłam wynalazek o nazwie antypizza, wbrew pozorom nie jest taka zła,
a zawsze to jakaś odmiana, spróbujcie a oto przepis:Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki
3 dag drożdży, 150 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Nadzienie: 30 dag pieczarek, 2 średnie cebule, oliwa
25 dag ostrego startego sera
natka pietruszki
Zalewa: 2 jajka, ćwiartka śmietany kremówki 36%
sól, łyżka mąki ziemniaczanej1.Drożdże trzeba rozkruszyć w misce dodać trochę mąki, wodę, cukier i rozrabiamy. Po około 15 min dodajemy resztę mąki, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto.
2.Pieczarki kroimy w grube plasterki, cebulę w kostkę i dusimy na oliwie, dodajemy natkę pietruszki, oprawiamy solą i pieprzem, dokładamy ser. Mieszamy całość i czekamy aż ser się stopi.
3. Zawartość patelni przekładamy na spód z ciasta drożdżowego. Na wierzch wylewamy zalewę jajeczną, która powstała z roztrzepania jej składników.
4.Pieczemy całość około godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni
Napisano 1 rok temu # -
To i ja może się podzielę dość ciekawymi smakami.Mianowicie pracując w angielskim Hotelu,wypiekałem placki w opalanym drewnem piecu.Poznałem i zaprzyjazniłem się z dość nietypową "białą"Pizzą i takową wam teraz przedstawię:
-Ciasto(placek) już rozciągnięte do pożądanej wielkości,posypujemy solą i pieprzem,skrapiamy dobrą oliwą extra vergin, na to układamy wcześniej namoczone suszone dzikie leśne grzyby(poszarpane niedbale);do tego całość dość brutalnie traktujemy cienko pokrojonym stekiem(polędwica wołowa,surowa) i oczywiście dobrej klasy mozarellą :) PozdrawiamNapisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.