Zauważylam, że zwyczaj dodawania ketchupu do pizzy to w skali europejskiej typowo polski fenomen, zapewne jako importowany produkt z USA, we Włoszech graniczący ze świętokradztwem ;)) Mimo wszystko, jakoś nie mogę sobie wyobrazić mojej ulubionej pizzy bez sosu czosnkowego ;D A wy z czym preferujecie pizzę?
pizza z oliwą, ketchupem czy sosem czosnkowym?
-
Napisano 1 rok temu #
-
Zdecydowanie wole pizze z oliwą, moze byc smakowa np. z czosnkiem, jak dla mnie pizza z ketchupem to zdecydowanie profanacja! ;-)
Napisano 1 rok temu # -
Mhmh pizza bez pizzy nie jest godna miana pizzy ;DD a tak powaznie to rzeczywiscie raczej niespotykany dodatek w innych krajach, szczegolnie tych srodziemnomorskich. A propos sosu czosnokowego ktos zna dobry przepis na fajny dip?
Napisano 1 rok temu # -
Mój ulubiony sos czosnkowy domowej roboty:
Składniki:
Jogurt naturalny, czosnek, cukier, majonez, sól, pieprz, bazylia, oregano.Do naczynia wlewamy duży jogurt naturalnyj. Następnie wyciskamy dwa ząbki czosnku. Możemy dodać więcej, w zależności, jak bardzo czosnkowy chcemy osiągnąć sos. Następnie dodajemy majonez do smaku - łżkę, dwie, a jeśli ktoś lubi, można dać więcej. Majonez jest bardzo ważnym składnikiem tego sosu. Jeżeli dodamy go za mało, nie będzie tak smakował. Dodajemy cukier -łyżeczkę lub dwie. Cukier jest obowiązkowy! Sól też jest bardzo ważna. Znacznie poprawia smak sosu. Dodajemy ostrożnie, próbując, czy już wystarczy. Bazylia, oregano i pieprz do smaku.
Napisano 1 rok temu # -
Jak dla mnie może być z niczym, ja wole jednak czuć smak pizzy a nie ketchupu, o czosnku nie wspominając, a oliwa? też mnie jakos nie przekonuje, po co jeszcze wiecej tłuszczu ?
Napisano 1 rok temu # -
Zalezy od składnikow, mi np. margarita albo 4 formaggi smakuje z ketchupem albo z sosem czosnkowym, ale jak juz ma wiecej skladników, to wolę nie dodawaćcsosu, zeby nie zaburzac kompozycji smakowej, kakofonia smakow zdecydowanie nie jest wskazana w przypadku pizzy ;)
Napisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.