Skoro juz odbieglismy troche od tematow gastronomicznych, jako ze jestem fanem kina, chetnie zarzuce tu ten watek. moze polecicie jakies warte obejrzenia, ambitne włoskie tytuly, poza oczywiscie klasykami typu:
L'ora di religione, La vita e bella, Cinema Paradiso, Amici miei, Le chiavi di casa, Dillo con parole mie, Che ne sara di noi, Il paradiso all'improviso.
Filmy wloskie, jakie polecacie?
-
Napisano 1 rok temu #
-
Cala seria "Fantozzi". W krzywym zwierciadle pokazuja paradoksy zycia codziennego we Wloszech lat 70. Taki wloski "Mis" (w duzym uproszczeniu oczywiscie), tylko bez podtekstow politycznych.
Moim typem jest "Superfantozzi" - szalona historia swiata i cywilizacji.Buona visione :)
Napisano 1 rok temu # -
Proponuję:
"8 i 1/2",
"La Dolce Vita",
"La Strada",
"Le Notti di Cabiria",
"Casanova",
"Ginger e Fred",
"La Città delle donne" mojego ukochanego Felliniego (zresztą chyba wszyscy widzieli ;)Napisano 1 rok temu # -
Ja z kolei polecam "Ukryte pragnienia", "Pokój syna" Morettiego i (choć pewnie większość już ten film widziała:-) "Malenę" z Monicą Belucci ;P
Napisano 1 rok temu # -
Ja z kolei polecam ponadto "il postino" przepiękny film o przyjaźni miedzy listonoszem i pisarzem:) piekne słowa i smutny koniec...
Napisano 1 rok temu # -
o namiętnościach
"Księżyc" - Bertolluccinajbardziej oddający klimat miasta
"R O M A" - Fellinipoezja kina
"Po tamtej stronie chmur"
Wenders - AntonioniNapisano 1 rok temu # -
O tak Roma, super film! Fellini to mój bóg!
Napisano 1 rok temu # -
obowiązkowo cała seria komedii : Aldo, Giovanni e Giacomo - polecam są niesamowite ;-)
Napisano 1 rok temu # -
Ostatnio zachwyciłam się filmami Ferzana Oztepka :-) włoskiego Turka: jego filmy 'Okna', 'On, ona i on', "Pod szczęśliwą gwiazdą' są genialne :-)
Napisano 1 rok temu #
Odpowiedz
Musisz się zalogować, aby móc pisać.